BMW-ConceptsIn luna martie, Norbert Reithofer, CEO al BMW, a confirmat ca planurile lor includ constructia unui vehicul cu tractiune fata, ce va fi lansat in viitorul apropiat. La acel moment, Reithofer a subliniat strategia de produs a BMW pe termen mediu si a atins si subiectul ultimului sondaj ce viza BMW Seria 1 si presupunerile gresite ale unor consumatori potrivit carora acesta ar fi un vehicul cu tractiune fata: “Este adevarat ca 80% din posesorii de Seria 1 pe care i-am chestionat au crezut fie ca masina lor are tractiune fata sau n-au stiut deloc ce sistem are. Dar acestia erau soferi ai modelelor hatchback cu trei si cinci usi.”
Zilele trecute, revista britanica Autocar a relatat ca primul BMW cu tractiune fata va fi lansat in 2013, va avea forma de hatchback si va fi pozitionat in gama ca model entry-level. Noua masina va avea la baza platforma viitoarei generatii MINI si in mod surprinzator ar putea purta numele Seria 1, oferind cumparatorilor posibilitatea de a alege intre tractiunea fata si propulsia spate in cadrul acelei game.
Totusi, asemanarile se opresc aici, si daca numele ar putea fi identic, cele doua modele se vor diferentia prin designuri unice dar si prin pret, modelele cu propulsie spate fiind pozitionate mai sus ca pret.
Referitor la o potentiala canibalizare a vanzarilor cu gama MINI, o sursa din interiorul BMW a declarat redactorilor revistei Autocar ca “Ambele marci beneficiaza de o imagine individuala si clara”, dand ca exemple modelele Golf si A3 ale VW si respectiv Audi.
Fara indoiala ca cele doua marci, BMW si MINI, au in acest moment tinte demografice diferite. La fel cum VW si Audi tintesc grupuri diferite de clienti, BMW va avea in vedere cumparatori diferiti pentru versiunile Seria 1 cu tractiune fata si cele cu propulsie spate.
Pentru a creste volumul vanzarilor si cota de piata, BMW intentioneaza sa castige noi clienti, si in acest sens tractiunea fata ar putea aduce vanzari noi. “Dorim sa producem o masina care sa fie atractiva pentru posesorii de masini non-BMW, cu accent pe spatiu interior si flexibilitate interioara, care, la fel ca modelele noastre entry-level existente, sa fie placut la rulare si ieftin de intretinut”, a declarat o sursa BMW redactorilor revistei.
Primul model BMW cu tractiune fata ce va aparea in showroomurile din Marea Britanie va fi o versiune hatchback in cinci usi, cu cinci locuri, un rival pentru viitorul Audi A2 si viitoarea generatie Mercedes-Benz Clasa A. Acesta va oferi spatiul interior si caracterul practic care lipsesc la Seria 1 cu propulsie spate.
Elementele cheie prin care se va reusi un asemenea spatiu interior vor fi un motor si o cutie de viteze amplasate transversal. Acestea au permis inginerilor sa creeze o capota a motorului mai mica. Aceasta se imbina cu stalpii A dispusi cu mult inaintea arcelor rotilor fata. Arhitectura modificata a partii frontale permite obtinerea unui spatiu aditional in cabina. Pozitia de condus se muta si ea odata cu platforma, iar scaunul e pozitionat mai sus pentru a permite o vedere ai buna a drumului.
Cu ocazia unui eveniment recent organizat de BMW, colegii de la BMWBLOG.com au aflat de planuri de viitor similare, dar deocamdata nu a fost facuta vreo declaratie sau vreo confirmare oficiala.
Tinand cont ca mai sunt trei ani pana la lansarea modelului, ne putem astepta sa vedem primele prototipuri in teste prin 2011. (bmwblog.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image