In timpul iernii, soarele apune mai devreme, zilele sunt mai scurte, vremea este rece iar instinctul nostru de hibernare nu ne mentine sanatosi. In aceasta perioada suntem predispusi la diverse boli si probleme legate de greutate.
Din fericire, exista anumite lucruri, de care daca tinem cont, ne putem mentine sistemul imunitar intarit, corpul sanatos, si kilogramele in frau pe intreaga durata a acestui anotimp.

1. Consumati multe lichide sanatoase

Sucurile carbogazoase, cofeina si alcoolul pot suprima functia sistemului imunitar, pot deshidrata si bineinteles pot aduce multe kilograme nedorite. Este recomandat sa beti minim 6-8 pahare de apa plata sau ceai de plante zilnic pentru a va mentine sistemul digestiv sanatos, pentru a va energiza si a va mentine o greutate ideala. De asemenea, ceaiul verde (bogat in antioxidanti) este o optiune minunata pentru a va mentine sanatosi pe durata iernii.

2. Evitati adaosurile de zahar

Inafara faptului ca acesta cauzeaza cresterea in greutate, zaharul si faina rafinata poate suprima functia sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, daca consumati astfel de alimente, creati un mediu perfect pentru dezvoltarea unei raceli sau gripe. Inlocuiti zaharul cu fructe sau alti indulcitori naturali, precum mierea de albine. Daca sunteti consumatori inraiti de ciocolata, optati pentru ciocolata neagra (minim 70% cacao), care contine fenoli de plante, recunoscuti pentru reducerea tensiunii arteriale.

3. Consumati usturoi

Compusii de sulf existenti in usturoi ajuta la cresterea potentei celulelor sistemului imunitar. Adaugati in dieta dumneavoastra zilnica cat mai mult usturoi atat crud cat si fiert pentru a va proteja de raceli de sezon.

4. Consumati alimente bogate in zinc

Zincul ajuta de asemenea la prevenirea unui sistem imunitar slabit. Mariti-va aportul de zinc consumand cantitati adecvate de stridii, ficat, carne macra de vita, carne degresata de porc, curcan, carne de miel, linte, seminte de dovleac si de susan, fasole si iaurt.

5. Odihniti-va

Somnul este una dintre cele mai bune metode de refacere dupa o zi stresanta. Asigurati-va ca va odihniti destul, intr-o camera fara prea multa lumina, pentru a lasa organismul sa secrete hormonul melatonina, despre care se crede ca poate repara sistemul imunitar.

6. Vitaminizati-va cu multe fructe si legume

Chiar daca iarna nu putem gasi fructe si legume atat de multe ca in sezonul cald, este bine sa incercam sa ridicam consumul zilnic de astfel de produse. Iarna putem opta pentru citrice, care sunt o sursa bogata de vitamina C. De asemenea putem consuma fructe uscate, bogate in fibre, potasiu si vitamina A.

7. Faceti miscare

Nu hibernati pe durata acestei ierni. Nu este necesar sa faceti antrenamente prea istovitoare. O plimbare, maturatul zapezii, patinajul si schiatul sunt doar cateva dintre activitatile care va pot ajuta sa va mentineti un corp sanatos si o greutate ideala.

1 thought on “Cum sa ne mentinem sanatosi iarna !

  1. Foarte interesant articolul. Oare de ce nu l-am gasit asta iarna? 🙂 atunci aveam nevoie de sfaturile astea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image