Plasele de tantari tratate cu insecticide au fost dezvoltate in anii 1980 pentru prevenirea malariei. Se estimeaza ca acestea sunt de doua ori mai eficiente impotriva tantarilor decat cele netratate si ofera o protectie cu 70% mai mare in comparatie cu locurile care nu sunt protejate. Aceste plase de tantari sunt tratate cu insecticid piretroid cum ar fi deltametrin sau permetrin care dubleaza protectia in comparatie cu cele netratate si omoara sau tin departe tantarii. Pentru o eficienta maxima, aceste plase trebuie reimpregnate cu insecticid la fiecare sase luni. Acest lucru impune anumite probleme logistice, in special in zonele rurale.

Distributia plaselor de tantari impregnate cu insecticide de genul permetrin sau deltametrin s-a dovedit a fi o metoda deosebit de eficienta in prevenirea malariei. De asemenea este una dintre cele mai ieftine metode de preventie. Aceste plase de tantari se pot obtine la un pret de aproximativ 2-3 euro de la Natiunile Unite, Organizatia Mondiala pentru Sanatate si altii.

Aceste materiale protejeaza oamenii care dorm sub ele si simultan, ucid tantarii care intra in contact cu plasa. Exista si un anumit grad de protectie care este oferit oamenilor care dorm in aceeasi camera insa nu se afla sub plasa. Cu toate acestea, statistica matematica a aratat ca transmiterea bolii poate fi exacerbata dupa ce plasele de tantari si-au pierdut proprietatile tratamentului cu insecticide in anumite situatii. Desi utilizatorii sunt protejati de bariera fizica a retelei, cei care nu sunt protejati pot experimenta o rata crescuta a muscaturilor de la tantarii care sunt respinsi de plasele de tantari neletale ale celor care dorm sub ele. Acest model matematic sugereaza ca rezultatul ar putea conduce la cresterea transmiterii atunci cand densitatea oamenilor este mare.

Unii experti se contrazic asupra faptului ca organizatiile internationale ar trebui sa distribuie oamenilor aceste plase de tantari in mod gratuit pentru a realiza o acoperire maxima deoarece o asemenea politica ar reduce barierele de pret. Altii insista la impartirea costurilor intre organizatiile internationale si beneficiari sustinand faptul ca va duce la o utilizare mai mare a plaselor deoarece oamenii vor aprecia mai bine un bun material atunci cand platesc pentru el.

In plus cei care sunt pentru impartirea costurilor sustin faptul ca o asemenea politica va asigura alocarea eficienta a plaselor la oamenii care au cea mai mare nevoie de ele sau la cei care sunt cei mai vulnerabili la infectare. In aceasta maniera, oamenii care au cel mai mult nevoie de plase de tantari vor alege sa le cumpere pe cand cei care au mai putina nevoie vor renunta la ele.

Cu toate acestea, un studiu efectuat in Kenia a demonstrat faptul ca impartirea costurilor nu creste neaparat utilizarea acestor plase de tantari si nici nu induce preluarea de catre aceia care sunt cei mai vulnerabili la infectie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image