Chiar daca reprezinta o tehnica relativ noua in piata afacerilor de la noi din tara acest proces are rolul de a repartiza o parte a afaceri unei terte parti si chiar daca pentru inceput a fost utilizata in domeniul fabricarii anumitor produse astazi avem acest proces prezent pe o gama mult mai larga. Indiferent de domeniul in care este prezent, acest detaliu face referire in primul rand la servicii precum recrutarile de personal, gestiune financiara, dar si servicii de relatii cu clientii sau consultanta de orice fel care de regula sunt contractate in alte tari decat cele de origine a afacerii.

Privind functionarea acestui proces, in Romania a castigat din ce in ce mai mult teren si a ajuns sa fie printre principalele departamente cu un numar foarte mare de angajati in ultimul timp. Fondul ce sta la baza acestui fenomen in plina dezvoltare este alcatuit din sistemul educational, dar si de fondul cultural prezent. Dorinta tinerilor din Romania de a invata atat o gama variata de limbi straine precum engleza, spaniola, italiana, germana sau rusa, dar si de a-si dezvolta competentele in domeniile de interes precum IT, auto sau telecomunicatii.

Intrucat avem piata intr-o continua evolutie, exista in prezent peste 20.000 de oameni care lucreaza in departamentele de BPO sau de SSC (shared service center), dar odata cu evolutia, dezvoltarea acestora si cerintele sau criteriile de selectie vor fi mai mult mai dificile sau mai exigente. Legat de aceasta caracteristica se poate observa si o legatura foarte stransa intre nivelul de dezvoltare al universitatilor si cel de dezvoltare al capacitatilor de angajare in aceste domenii. Principalele orase ca si numar de persoane ce lucreaza in zona la Call Center Bucuresti BPO sunt si cele care au un nivel de dezvoltare foarte buna a centrelor universitare si avem exemple precum Bucuresti, Cluj, Timisoara, Sibiu, Brasov, Arad iar printre principalele multinationale care au facut angajari sunt cele din domeniul IT, auto, dar si distributie a resurselor precum apa, gaz sau energie.

Intrucat cel mai important detaliu este legat si de aspectul renumeratiei, salariile platite in aceste domenii sunt si ele unele foarte bune. Daca esti o persoana care nu detine foarte multa experienta, dar doresti sa lucrezi intr-o astfel de companie, poti incepe de la un salar de 400 de euro pe luna dar care poate creste considerabil dupa primii doi sau trei ani de activitate totul fiind insa influentat de competentele lingvistice, de experienta dar si de competentele profesionale. In concluzie, daca sunteti un proaspat absolvent de facultate sau urmeaza sa absolviti in viitorul apropiat in domenii precum admnistrativ, tehnic sau economic si stapaniti foarte bine cel putin o limba straina de circulatie restransa, puteti sa va orientati catre o activitate in acest domeniu in plina evolutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image