Sanatatea si securitatea in munca reprezinta unele dintre cele mai importante aspecte de care trebuie tinut cont in campul muncii. Asa ca, securitatea si sanatatea in munca trebuie sa fie respectata in orice domeniu si de catre orice firma de pe teritoriul tarii noastre si nu numai.
Controalele ce privesc securitatea si sanatatea in munca sunt realizate de catre inspectorii SSM, care au fost angajati exact in scopul de a preveni si proteja activitatile ce se desfasoara in campul muncii. Inspectorii SSM sunt absolventi ai unor cursuri SSM. Un curs SSM are rolul de a dezvolta aptitudinile, abilitatile si competentele specifice.

Un curs SSM are o durata de baza de 40 de ore, iar pe perioada acestuia se pot acumula nenumarate cunostinte ce constau in prevenire si protectie sau in unele instructiuni proprii de securitate si sanatate in munca bine de stiut pentru un coordonator ssm. Bineinteles ca nu doar acestea sunt lucrurile despre care vor lua la cunostiinta inspectorii SSM, ei trebuind sa invete si cum sa se ocupe de cercetarea accidentelor de munca, ce se soldeaza cu incapacitate temporara de munca mai mare de trei zile.

Un inspector SSM trebuie sa aiba in vedere toate lucrurile ce tin de securitatea si sanatatea in munca, el fiind chiar cel care poate ajuta la dezvoltarea lucrului in conditii bune. Atunci cand vine vorba despre posibila imbolnavire a angajatilor, datorita conditiilor in care acestia lucreaza, trebuiesc luate masuri urgente, deoarece bolile pot fi unele transmisibile, iar atunci cand acestia lucreaza cu alti oameni, lucrurile pot deveni mai urate, bolile transmitandu-se chiar si la acestia. Si nu numai atat, caci un angajat mereu sanatos cu siguranta va avea mai multa pofta de munca, iar astfel productia va fi una mult mai mare.

Normele ce tin de securitate si sanatate in munca nu trebuiesc respectate numai in unele domenii de activitate, ci in absolut toate, caci in fiecare munca exista unele riscuri. Numai astfel accidentele de munca sau imbolnavirile pot fi inlaturate, iar munca se va efectua in niste conditii optime. Insa, problema mereu prezenta in tara noastra este ca aceste norme nu sunt prea des respectate de unele firme, care nici chiar dupa primirea unor amenzi destul de usturatoare nu tin cont de ele. Conducatorii acestor firme ar trebui sa ia in serios aceste reguli si sa se gandeasca la faptul ca nu numai ei trebuie sa castige si ca este indatorirea lor sa aiba grija de angajati.

In concluzie, putem spune ca normele ce privesc securitatea si sanatatea in munca sunt facute cu un scop, nu sunt facute in niciun caz sa distruga munca, dupa cum cred unii. Asa ca, respectati-le cu totii si veti vedea ca acest lucru nu va face decat sa aduca beneficii firmei pe care o conduceti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image