Produsele bio sunt acele produse care se realizeaza fara utilizarea substantelor chimice, fara a interveni genetic, dar in armonie cu natura si cu mediul inconjurator. Pentru ca acestea sa fie folosite la scara larga, au nevoie de certificare. Acesta reprezinta procesul de certificare pentru produsele agricole sau atle produse ce au legatura cu acest domeniu. Pentru ca produsele bio sa fie certificate, producatorilor le este interzis sa foloseasca substante chimcie artificiale de genul fertilizatorilor, pesticidelor si aditivilor alimentari. Totodata, este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic. Din punct de vedere comercial, certificarea organica poate fi acordata si de organisme de certificare private. Pot fi certificate doar produse agricole ce au legatura cu domeniul agricol: seminte, carne, mancare procesata, lactate.

Produsele bio de la biocart respecta standardele impuse de Uniunea Europeana. Printre produsele bio certificate se numara: legume, fructe, bere, vin, produse de patiserie, fructe conservate, sucuri etc. In producerea acestora este interzisa folosirea substanteloc chimice artificiale sau modificate genetic. Produsele bio pot fi produse si de micii fermieri sau de cei care exploateaza terenuri agricole. Mici fermieri produc natural, bio, fara nici un fel de aditivi, mancarea pe care prefera sa nu o certifice, ci sa o scoata pe tarabe la vanzare. Daca stiti ca produsele pe care le cumparati de la unii fermieri sunt in regula, atunci nu este nici o problema. Insa aceste produse nu vor purta denumirea de “bio”, deoarece nu sunt certificate. Pentru majoritatea fermierilor, certificarea inseamna birocratie, acte si cheltuieli cu care nu sunt de acord. Avand la baza aceste considerente, prefera sa vanda la colt de strada sau pe tarabele din piata.

Ce nu este voie

Fertilizatorii, pesticidele, hormonii de crestere sunt interzise. Mancarea organica trebuie facuta doar cu ingrediente 100% naturale. Ce-i drept, mancarea bio este ceva mai scumpa, insa daca va doriti sanatate la pachet nu aveti de ales. In ultimii ani, magazinele care comercializeaza astfel de produse s-au inmultit considerabil. Pe eticheta unui produs bio trebuie sa se faca referire la urmatoarele: la productia ecologica, la numele si codul organismului. Consumatorii care aleg sa cumpere produse ce poarta sigla nationala si logoul comunitar le pot folosi cu incredere, deoarece 95% din ingredientele produsului au fost obtinute pe cale naturala. Toate produsele bio poarta numele producatorului, precum si numele si codul organismului care a efectuat inspectia si certificarea. Inainte de a consuma produse bio, informati-va cu privire la acestea si la efectele pe care le au asupra organismului. Insa, daca hotarati sa consumati astfel de produse, trebuie sa stiti ca acestea sunt ceva mai scumpe decat celelalte. Insa, o viata sanatoasa este cea mai importanta alegere pe care o puteti face. O sanatate pierduta va fi mai greu de recuperat, sa ca trebuie sa aveti grija de ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image