Sfaturi de care să ții cont atunci când cumperi o baterie auto

0

Având în vedere evoluția tehnologiei din ultimii ani, piața de acumulatori auto s-a extins și în mediul online, oferind o gamă variată de produse. De altfel, la ora actuală se remarcă o tendință a conducătorilor auto de a se orienta către magazinele care comercializează bateriile auto ieftine, tocmai datorită prețului mic.

Cu toate acestea, în timpul procesului de selecție este recomandat să acordăm atenție și caracteristicilor bateriei, pentru a ne asigura că acumulatorul întrunește toate condițiile necesare.
Astfel, fiabilitatea și performanța sunt calitățile cele mai importante pe care ar trebui să le aibă orice baterie auto.

Dar care sunt caracteristicile pe care trebuie să le urmărim? Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când cumperi un nou acumulator auto:

Capacitatea și tensiunea bateriei

Capacitatea acumulatorului se măsoară în Ah (amperi oră) și de obicei arată câtă sarcină electrică este înmagazinată în baterie, adică câți electroni poate pune în mișcare. Așadar, aceasta constituie cantitatea de sarcină transferată de curent electricul în mod constant de un amper timp de o oră și este echivalentă cu 3600 de coulombi.

Tensiunea acumulatorului se referă la tensiunea electrică generată la bornele bateriei auto, se măsoară în V (Volți) și depinde mai mulți parametri cum ar fi:

Gradul de încărcare. Bineînțeles că tensiunea este mai mică dacă bateria este descărcată.
Temperatură. În general, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate, tensiunea e puțin mai mică și poate depinde de starea chimică în care se află suprafața plumbului, de concentrația acidului ș.a.m.d. La bateriile auto obișnuite, cu plăci de plumb și acid sulfuric, fiecare celulă are tensiunea nominală de 2 V, astfel cele șase celule dau 12 V.

Curentul de descărcare la rece

Curentul pe care o baterie nouă, complet încărcată, îl poate furniza în mod continuu timp de 10 secunde și să asigure la -18 grade o tensiune de minim 7,5 V este curentul de descărcare la rece.

Durata de funcționare

Această trăsătură se referă la timpul în care acumulatorul auto funcționează în parametri normali și atinge o performanță acceptabilă și se măsoară în ani.

În condiții de utilizare normale, o baterie auto eficientă poate avea o durată de funcționare de circa 5 ani. De regulă, durata de viață diferă de la o baterie la alta, de la un autoturism la altul și depinde atât de calitatea sa, cât și de condițiile de utilizare.

De exemplu, o mașină care circulă mai mult în oraș și, prin urmare, face trasee scurte, cu porniri și opriri dese ale motorului, va avea o baterie cu o durată de funcționare mai mică decât un automobil care funcționează pe drumuri lungi și porniri puține.

De ce se întâmplă acest lucru? La pornire, bateria furnizează o cantitate foarte mare de energie pe care nu are timp să o recupereze în cazul drumurilor scurte.

În astfel de situații, acumulatorul se află în mod permanent într-o stare de descărcare parțială care poate afecta în timp capacitatea de pornire a bateriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image