Elemente de baza pentru cablurile de fibra optica!

Cele trei elemente de baza ale cablurilor de fibra optica sunt miezul, placarea si acoperirea. 
– miezul cablurilor de fibra optica. Aceasta este zona de transmisie a luminii de fibre, fie din sticla sau din plastic. Cu cat miezul este mai mare, cu atat se va transmite prin cablurile de fibra optica mai multa lumina. 
– placarea cablurilor de fibra optica. Functia sa este de a oferi un indice de refractie mai mic la interfata de baza. Scopul este de a stimula reflectie in zona activa, astfel incat razele de lumina sa fie transmise prin fibra optica.
– acoperirea cablurilor de fibra optica. Acoperirea este de obicei in mai multe straturi din materiale plastice aplcate pentru a pastra puterea fibrei optice, pentru a retine eventualele socuri si pentru a oferi protectie suplimentara fibrei. Acoperirile tip tampon sunt disponibile de la 250 microni la 900 microni.
Dimensiuni cabluri fibra optica
Dimensiunea cablurilor de fibra optica este data in mod normal de diametrul exterior al miezului sau, de placare si acoperire. De exemplu un cablu fibra optica 50/125/250, arata ca e vorba de un cablu de fibra cu un miez de 50 de microni, placare de 125 microni si o acoperire de 250 microni. In caz de aderare sau conectare, acoperirea se elimina. Un micron este egal cu o milionime dintr-un metru. 25 microni inseamna 0,0025 cm. (O foaie de hartie are aproximativ 25 microni grosime).
Tipuri de cabluri fibra optica
Cablurile de fibra pot fi clasificate in functie de razele luminii, de moduri, de transmisiunea in miezul fibrei. Exista doua tipuri de principale de cabluri de fibra optica: multimode si single-mode. Miezurile de fibre multimode pot fi indexate simplu sau clasificat. 
Spre deosebire de cablurile fibra optica singlemode, cablurile multimode contin mai multe straturi din sticla, fiecare cu un indice mai mic de refractie de la exterior catre axa.
Efectul acestei gradari este ca razele de lumina sunt accelerate in straturile exterioare, iar razele trec mai repede pe lunginea axei.
Asta insemna ca in cazul cablurilor fibra optica multimode datele pot fi transmise la o distanta mult mai lunga si la intervale mai mari inainte ca impulsurile luminoase sa inceapa sa se suprapuna si sa devina mai dificil de identificat la capatul receptorului.
Cablurile fibra optica multimode sunt disponibile pe piata cu diametre ale miezului de 50, 62.5 si 100 microni. Cablurile single mode permit transmiterea catre miez a unei singure raze de lumina. Acest lucru elimina practic orice denaturare datorita suprapunerii impulsurilor de lumina. Nucleul cablurilor fibra optica singlemode este extrem de mic, de aproximativ cinci pana la zece microni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *