Rolul economiei sociale in comunitate

Economia sociala a aparut din necesitatea de a se gasi noi solutii pentru rezolvarea unor probleme sociale cu care se confrunta orice comunitate. In momentul in care se gasesc solutii la nevoile comunitatii, aceasta va prospera, insa fiecare individ in parte trebuie sa contribuie cu ceva. Economia sociala s-a dezvoltat sub forma cooperativelor, societatilor, asociatiilor si fundatiilor. Scopul acestora nu este de a obtine profit, ci de a oferi oportunitati pentru persoanele dezavantajate sau defavorizate.

Economia sociala este intr-o continua dezvoltare, iar societatea civila contribuie din plin la aceasta evolutie. Dezvoltarea economiei duce la imbunatatirea serviciilor care se adreseaza marii majoritati a comunitatii si conduce, implicit, la cresterea nivelului de trai. Problemele sociale se pot rezolva doar cu implicarea directa a comunitatii locale. Organizatiile societatii civile trebuie sa atraga cat mai multe surse de finantare pentru a capata autonomia financiara de care au nevoie pentru a ajuta comunitatea. Oamenii trebuie sa fie constienti ca schimbarea vine de la fiecare in parte. Nici mediul economic nu sta departe cand vine vorba de economie sociala. Acesta are rolul de a incuraja infiintarea de intreprinderi sociale care sa vina in sprijinul comunitatii.

Economie ridicata, rata scazuta a somajului

Cu cat economia este mai dezvoltata, cu atat se reduce riscul aparitiei saraciei, o problema cu care se confrunta majoritatea statelor slab dezvoltate economic. In conditiile in care scade saracia, comunitatea locala se dezvolta, iar nivelul de trai creste. Nici companiile nu trebuie sa stea la o parte cand vine vorba de implicare in viata comunitatii. Acestea trebuie sa colaboreze cu autoritatile publice pentru a lua parte la proiecte de natura sa ajute comunitatea si sa-i implice si pe cetateni in diferite activitati. Se poate dezvolta in acest fel un nou tip de antreprenoriat, cel responsabil, in care sunt implicate in aceeasi masura cetatenii, companiile, fundatiile, dar si administratia publica locala. Nu trebuie sa ramanem pasivi la ceea ce se intampla in jurul nostru, avand in vedere ca tot ceea ce este rau ne afecteaza in cea mai mare masura. Asa cum spuneam, principalul scop al economiei sociale nu este obtinerea unui profit, ci actioneaza in vederea sprijinirii comunitatii.

Asociatiile si fundatiile ofera servicii de sanatate, cultura, activitati recreative, culturale, de mediu. Printre principiile economiei sociale se numara cel al solidaritatii si al responsabilitatii individului fata de comunitatea in care traieste. Cooperativele joaca un rol important in sectoarele de agricultura, industrie, in sectorul bancar, comert si alte servicii. Organizatiile care se ocupa de voluntariat ofera servicii sociale, cu rol in ingrijirea sanatatii persoanelor varstnice. Important este sa intelegem rolul economiei sociale si sa participam activ la luarea deciziilor ce privesc dezvoltarea comunitatii in care traim, deoarece numai asa putem progresa si ajuta comunitatea sa prospere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *