Post Top Ad

evomag.ro

marți, 11 iulie 2017

Avantajele si dezavantaje ale cetateniei romane

In ultimele decenii, tot mai multe si mai multe persoane isi doresc redobandirea cetateniei romane. Anume redobandirea, pentru ca in aceasta categorie intra, in mod majoritar, persoanele originare din Basarabia (desi, evident, exista si persoane din alte tari, care isi doresc cetatenia romana, din diverse motive). 
Subiectul este inca unul controversat, exista pareri si pozitii diferite, insa scopul acestui articol este de a sublinia doar care ar fi avantajele si dezavantajele detinerii cetateniei romane.
Primul avantaj, cunoscut de toti inca de la momentul aderarii Romaniei la UE, este posibilitatea de a calatori si locui in tot spatiul Uniunii Europene. Evident, cetatenia romana este cu mult mai mult decat ”o poarta” spre UE, pentru ca nu poate fi ignorat aspectul spiritual si etnic al atitudinii fata de Romania ca tara si fata de cetatenie ca apartenenta la un popor, insa ca avantaj - este imposibil de neglijat.
Urmatorul avantaj, in ordinea logica, este posibilitatea de a face studii la colegii si universitati in UE, cu optiunea de a munci ulterior in spatiul UE cu drepturi egale cu cele ale cetateanului european. Romania are institutii de invatamant excelente, iar legaturile cu Uniunea Europeana deschid drumuri promitatoare. Cei care cunosc limbi straine si au documentele in ordine, au optiunea de a pleca la studii (sau lucru) peste hotarele Romaniei.
Posibilitatea de a achizitiona terenuri si a infiinta firme este la fel de buna, oferind spatiu pentru afirmare si crestere personala. Categoric, din ordinea logica reiese dreptul de a beneficia de alocatii si indemnizatii pentru copiii minori, precum si de pensii (daca persoana a muncit legal pe teritoriul UE). Beneficiul material al acestui aspect este suficient pentru a nu avea nevoie de comentarii. Din aceeasi categorie face parte dreptul de a beneficia de asigurare medicala si sociala.
Cetatenii Romaniei au optiunea de inregistrare a automobilului cu obtinerea permisului de conducere european, precum si a intocmirii cartelei tahografice. In lipsa acestor optiuni, pentru a circula in spatiul european ar fi nevoie de o serie de documente oarecum costisitoare si nu atat de rapid de obtinut.
Drepturi greu de ignorat sunt si cele legate de aspectul  votului, precum si dreptul de a alege reprezentantii Consiliului European si de a fi ales in Consiliul European. Oportunitatea de a participa activ la soarta unei comunitati atat de puternice si importante ca Uniunea Europeana este cu adevarat un privilegiu, iar dreptul de a apela la Curtea Europeana de Justitie da o speranta la dreptate persoanelor cu cetatenie romana.
In esenta, este mai dificil de formulat niste dezavantaje ale cetateniei romane. Principalul dezavantaj care se contureaza este procesul de redobandire al cetateniei romane. Lipsa de informare privitor la proces sau documentele necesare, pregatirea dosarului sunt momente care displac adesea celor, care isi doresc redobandirea cetateniei romane.
Cu toate acestea, in ultimii ani procesul a fost simplificat considerabil, iar cu ajutorul unor profesionisti in domeniu, acest minus poate fi practic sters din lista (si din minte). Cu putin ajutor, timpul si resursele (atat financiare, cat si emotionale) pot fi pastrate pe drumul spre un viitor mai bun.  
Alt dezavantaj ar fi ca o persoana ce a redobandit cetatenia romana nu poate ocupa o functie de stat, insa aceasta dorinta nu figureaza in planurile oricui, asa ca poate fi cu usurinta neglijata.

Si ultimul ”dezavantaj” este acela ca redobandirea cetateniei romane presupune un pas important, care vine si cu o serie de responsabilitati, mai ales cele stipulate in articolele 54 si 55 ale Constitutiei. Dar, sa recunoastem, este un pret mic pentru un viitor mai bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu