Post Top Ad

evomag.ro

miercuri, 29 noiembrie 2017

Osciloscopul – aparatul de care ai nevoie
Un osciloscop este ca un multimetru, dar mult mai interesant. Multimetrele și osciloscoapele sunt esențiale pentru realizarea, testarea și măsurarea diferitelor proiecte.
Desigur, una dintre cele mai frecvente întrebări pe care poate ţi-o pui ar fi:” am nevoie de un osciloscop dacă am deja un multimetru?”, iar răspunsul meu pentru tine ar fi: da, pentru că există diferenţe între aceste două aparate.

Osciloscoapele poate face ceea ce majoritatea multimetrelor nu pot: detectează fluctuații mici în tensiunea de alimentare.
Funcția primară a unor osciloscoape este de a măsura forme de undă electrice, afişând apoi semnale de tensiune care variază în funcţie de timp. Osciloscoapele produc reprezentări vizuale, nişte grafice, unde afişează lungimile de undă, diferite grile, etc. Osciloscopul este, de asemenea, extrem de util în măsurarea nivelurilor de tensiune constante.

Ce este un osciloscop?

Osciloscopul este un instrument care măsoară tensiunea în timp. Dar când ai nevoie de asta? Să presupunem că vrei să construieşti un MP3 Player şi atunci când îl conectezi la energie nu funcţionează, adică nu iese sunetul. Cu ajutorul unui osciloscop poţi măsura diferite puncte din circuitul tău, unde sonorul ar trebui să fie.

Cu un osciloscop poţi măsura unde intră semnalul sonor în circuit. Dacă nu ai semnal înseamnă că există o problemă cu sursa de sunet. Dacă ai semnal acolo, poţi continua cu următoarea parte a circuitului unde trece sunetul. Dacă nu ai sunet acolo înseamnă că acea parte trebuie să fie problema şi tot aşa.

În trecut, înainte că tehnologia să evolueze atât de mult, toate osciloscoapele au fost analogice, iar rata de actualizare a fost de obicei destul de ridicată (> 50Hz), la fel ca televiziunea analogică.

În zilele noastre există osciloscoape moderne cu nişte caracteristici generale incredibile, precum lăţimea de bandă de peste 200 MHz, o memorie de durată, un ecran tactil, funcţii de documentare şi de redare a formelor de undă, canale digitale, indicatori de activitate şi aşa mai departe, astfel, osciloscoapele din zilele noastre au devenit deosebit de competente în detectarea semnalelor şi sunt la mare căutare.

Lățimea de bandă este specificația pe care majoritatea inginerilor o consideră a fi prima atunci când selectează un osciloscop. Selectarea unui osciloscop cu o lățime de bandă corespunzătoare pentru aplicațiile digitale și analogice este extrem de importantă.

Poţi învăţa singur cum să foloseşti un osciloscop. La prima vedere poate ţi se va părea puţin cam greu să te apuci pe cont propriu să îl utilizezi, poate vei fi copleşit de toate funcţiile sale. Nu dispera, începe cu instrucţiunile de bază, simple, nu trebuie să cunoşti de la început toate detaliile şi funcţiile unui osciloscop. Încetul cu încetul vei afla că nu este greu să îl foloseşti singur şi o să îţi dai seama că poţi ajunge foarte departe, cunoscând doar câteva lucruri simple despre un osciloscop.

Pe măsură ce cunoştinţele tale despre electricitate cresc, automat şi complexitatea proiectelor tale va creşte iar investiţia în osciloscoape de calitate va deveni prioritară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu