Unde gasim vesminte diaconesti de cea mai buna calitate


Se prea poate ca atunci cand mergem la o slujba ori avem un eveniment in familie sa nu dam prea mare importanta vesmintelor preotesti. In fond, suntem atenti la cuvantul propavaduit de acestia si mai putin la straiele pe care le poarta, nu-I asa? Pe de alta parte, daca noi nu tinem cont de aceste aspect, in randul clericilor exista o serie de ierarhii si de canoane peste care nu se trece atat de usor. 

Un exemplu in acest sens vine chiar din vestimentatie care, chiar daca noi nu ne dam seama , este diferita in cazul preotilor de cea a apiscopilor sau a diaconilor. Care sunt insa diferentele dintre acestea, va veti intreba? Mai mult, cat conteaza aceste amanunte in oficierea unei slujbe biresicesti si in asigurarea acestui serviciu religios? Iata doar cateva aspecte pe care vom incerca sa le clarificam in cele ce urmeaza.

Diacon, preot sau episcop?

Inainte de toate, pentru a cunoaste aceste amanunte, ar trebui sa facem diferenta intre un diacon, un preot sau un episcop. Din punct de vedere ierarhic, diaconul este ultimul pe aceasta scara a valorilor bisericesti, in care episcopul are radul cel mai inalt dintr-o anumita circumscriptie bisericeasta, numita arhiepiscopie. 

Astfel, daca vorbim despre diacon, acesta poate fi un absolvent al Facultatii de Teologie, cu conditia sa nu fie casatorit. Mai apoi, daca este casatorit, un diacon poate primi in administrare o biserica si atunci devine preot. 

Dupa aceasta preotul poate primi in administrare mai multe biserici sau parohii, iar in acest caz devine protopopi. In fine, episcopii sau arhiereii se aleg din randul protopopilor, acestia avand la randul lor posibilitatea de a deveni arhiepiscopi sau chiar patriarhi, sefii supremi in Biserica Ortodoxa. 

Ei bine, daca acum stim toate aceste grade bisericesti, trebuie spus ca vestimentatia fiecaruia este putin diferita. In acest caz, putem chiar deosebi un diacon d eun preot, daca avem putin spirit de observatie si cunoastem, cat de cat, randuiala bisericeasca.

Din ce sunt compuse aceste vesminte diacon

Daca suntem in cautare de haine diaconesti, rebuie sa stim in primul rand din ce sunt compuse acestea. In principiu, vesmintele diaconilor cuprind un stihar, orarul si manecutele. Stiharul este vesmantul acela lung si cu manecile largi, comun de altfel atat diaconilor, cat si preotilor. Acesta este tesut de obicei din stofa de culoare alba, fiind in general folosit ca vesmant exterior. Aceasta spre deosebire de preoti, unde mai este acoperit de alte piese de vestimentatie. 

Astfel, daca vesmantul diaconesc are trei piese, cel preotesc are cinci: stihar, manecute, epitrahil, felon si brau. Revenind insa la vesminte diaconi, orarul este tesut sub forma unei fasii din stofa lunga. Aceasta este confectionata din bumbac sau matase si este infrumusetat cu diverse broderii sub forma de frunze, spice de grau si, in mod obisnuit, semnul Sfintei Cruci. Cat priveste manecutele, acestea se imbraca peste marginea manecilor stiharului, cu rol de a le strange si a nu incurca mscarea libera a mainilor.
Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

Postări populare

2010-2017

Postări recente