Post Top Ad

evomag.ro

luni, 5 martie 2018

5 motive pentru care copiii nu ar trebui sa aiba acces la telefon mobil sau la calculator


Traim intr-o perioada in care tehnologia este prezenta in aproape orice casa, iar detinerea unui calculator este o normalitate, la fel si folosirea unui telefon mobil smart, care asigura multe functionalitati specifice unui computer. Insa este normal ca un copil sa aiba acces la un calculator sau la un telefon mobil smart?

1. Accesul la informatie nepotrivita varstei


Cel mai important motiv pentru limitarea folosirii unui calculator sau telefon cu internet de catre copii ar fi accesul la site-uri si materiale cu continut nepotrivit minorilor, chiar daca sunt adolescenti. Exista anumite optiuni de control al accesului la internet pentru copii, insa multi parinti nu le cunosc sau nu stiu sa foloseasca intr-atat incat sa activeze optiunile (Parental Controls). Violenta si pornografia de pe internet pot genera traume grave asupra copiilor, mai ales daca acestia au varste mici.

Accesul la internet este necesar insa pentru tineri, cu scop informativ si educativ, multe teme primite la scoala fiind bazate pe informarea pe internet si documentare.

2. Poluarea electromagnetica afecteaza sanatatea!

Protectia Consumatorilor din România a lansat, in anul 2015, campania de informare „S.O.S poluarea electromagnetica” (http://www.apc-romania.ro/ro/i-poluarea-electromagnetica-dauneaza-grav-sanatatii/MzE5LTA.html), care informa si avertiza populatia de efectele noilor tehnologii de comunicare asupra sanatatii. Doar o fraza citata din aceasta informare poate ingrijora pe oricine – parinte sau nu: “Astăzi, o persoana care locuieşte la bloc, cu un telefon mobil, un telefon DECT si WI-Fi-ul activat (la el si la vecini) se afla permanent într-un camp electric de aprox. 10V/m. Asta ar insemna o multiplicare de 400.000 de ori a intensitatii”. Consecintele asupra sanatatii descrise de specialisti pot fi de la insomnie la cancer, iar copiii – cu cat sunt mai mici – sunt cei mai vulnerabili.

3. Crearea dependentei fata de retele sociale

Retelele sociale au anumite conditii de utilizare, care ar trebui citite cu atentie de catre parinti inainte de a lasa copiii sa aiba conturi pe ele si sa le foloseasca. Daca, totusi, minorii au acces la retele sociale, parintii ar trebui sa aiba un control asupra activitatii acestora si asupra prieteniilor sau mesajelor care se desfasoara prin intermediul internetului.

Multi profesori insa folosesc grupurile de pe Facebook pentru a tine legatura cu elevii si pentru a-i motiva sa se implice in proiecte comune intr-un anumit domeniu, astfel incat activarea pe retele sociale are si aspecte pozitive pentru copii.


4. Controlul dependentei de jocuri

O alta problema cu consecinte grave asupra sanatatii – fizice si psihice – este impactul jocurilor virtuale asupra copiilor. La nivel psihic, jocurile violente determina un comportament deviant, uneori violent, alteori de izolare sociala, consecinte definite stiintific, iar la nivel fizic, petrecerea mai multor ore pe zi butonand jocuri poate afecta vederea, dar si postura, cu consecinte asupra coloanei vertebrale.

Totusi, traim in epoca in care jocurile pentru copii se desfasoara si pe un ecran, iar consolele ar putea fi o varianta mai potrivita si mai sigura pentru copii. Ar fi pacat ca un copil sa nu guste aceasta bucurie a copilariei, mai ales ca sunt multe accesorii pentru console, unele kituri fiind dedicate miscarii – de exemplu: palete pentru tenis, iar altele dezoltand atentia, anumite abilitati si reflexele – volan, chitara etc.

5. Pierderea notiunii timpului

Copiii mici si chiar adolescentii ar trebui sa aiba limitari in a folosi un calculator, iar daca parintii vor neaparat sa poata tine legatura cu copiii, un telefon cat mai simplu, fara internet este suficient pentru tineri. Copiii nu stapanesc bine notiunea timpului, iar internetul ocupa prea mult din timpul unui copil, ceea ce se va reflecta si in rezultatele scolare.

Calculatorul, la fel ca televizorul sau telefonul nu sunt solutii pentru a face copiii sa fie linistiti, iar parintii ar trebui sa stea cat mai mult timp cu copiii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu