Statiile auto functioneaza si acolo unde telefoanele mobile nu au acoperire


Din ce in ca mai multi conducatori auto (fie ei soferi profesionisti sau automobilisti) vor sa faca schimb de informatii privind starea drumurilor, punctele de control ale politiei, amplasarea radarelor sau despre diverse pericole – si vor s-o faca in timp util. Din acest motiv, isi instaleaza statii auto . Foarte multi conducatori auto prefera sa achizitioneze statii auto CB, care functioneaza in banda libera de 27 Mhz. Ca veni vorba, stiati ca CB”, este acronimul expresiei anglo-saxone „Citizen Band”? Adica este o banda de frecvente radio rezervata cetatenilor, impartita in 40 de canale numerotate de la 1 la 40, dintre care cel mai folosit este canalul 22, in modul FM. Prin intermediul acestuia comunica majoritatea celor care au o statie auto, in special soferii de TIR.
De altfel, soferii de TIR au fost primii utilizatori de statii auto – iar asta se intampla in urma cu apropape cinci decenii, motiv pentru care aceste dispozitive sunt numite cu nostalgie de comunitatile de conducatori auto „Twitter-ul anilor 1970”.

In situatii exceptionale, cum ar fi un accident care a avut loc intr-o zona in care retelele de telefonie mobila nu ofera acoperire si deci apelul la 112 este o imposibilitate, statiile auto sunt extrem de utile – fara a exagera catusi de putin, pot fi numite „salvatoare”.
Daca la dispeceratele unor autobaze sunt folosite statii CB fixe, din motive lesne de inteles conducatorii auto le prefera pe cele mobile si pe cele portabile. Daca primele, a caror tensiune de alimentare este de 13,8 volti, pot fi folosite numai la bordul autovehiculelor, cele portabile, care incap chiar si in buzunar si sunt alimentate de baterii, se pot fi utiliza oriunde, nu numai in masina.
In Europa, statiile auto trebuie sa aiba avizul CE pentru a putea fi utilizate, iar conform legislatiei europene, puterea lor trebuie sa fie de cel mult 4 W. Atentie, politiile tuturor statelor europene efectueaza frecvent controale pentru a verifica daca statiile cu care sunt echipate autovehiculele corespund normelor!
In tara noastra exista, conform estimarilor Inspectoratului General al Politiei, circa 100.000 de utilizatori de statii auto CB. Majoritatea acestora prefera canalul FM 22. Insa posesorii de vehicule tot-teren (cu tractiune 4x4) prefera sa comunice pe canalul FM 16. 


Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

Postări populare

2010-2017

Postări recente